aEsparreguera.com

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Entrevista >> Joana Llordella: presidenta de Fòrum XXI
Joana Llordella: presidenta de Fòrum XXI
Article realitzat per: Assumpta Mera

Joana Llordella

Presidenta de Fòrum XXI

 

 

Em fa mal que no siguem capaços d’entendre’ns dialogant.

 

 

Cada mes proposen un tema de debat diferent. Fòrum XXI és una entitat sensible amb les inquietuds i els neguits dels esparreguerins generant un espai de conversa i de debat amb els assistents. Des de fa més de 7 anys, es troben mensualment a Can Pasqual i, fins ara ja han realitzat 45 debats que han obert el punt de vista de temàtiques molt diverses. La conversa amb la presidenta de Fòrum XXI, Joana Llordella, ens permet apropar-nos a l’entitat. Llordella, professora de secundària, és també membre del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

 

-Amb quina finalitat va néixer Fòrum XXI?

El Fòrum 21 és una Entitat constituïda per 60 socis i que té per finalitat promoure la participació de  la gent d’Esparreguera en debats sobre temes d’interès general, ja siguin de caire local o general, en funció de l’actualitat de cada moment.  A cada debat es convida a un o diversos ponents, especialistes en el tema tractat, tot potenciant les visions diverses sobre el mateix problema. Busquem el contrast d’opinions com a forma introductòria de la posterior discussió amb participació dels presents a la sala. El 20 d’abril del 2001 es va dur a terme el primer debat. Fins a dia d’avui se n’han realitzat 45, tots ells a Can Pasqual, complementats amb 7 Festes de la Diversitat, com a darrer acte del curs, a mitjans de juny.

 

-Es tracta de debatre temes d’actualitat. Com els trieu? Són temes només d’àmbit local o també sorgeixen temes de debat més globals?

Triem els temes a proposta de qualsevol que participi en aquests fòrums. La veritat és que hi ha èpoques que tenim moltes propostes i d’altres, que els membres de la Junta, que és oberta a tothom, hem de decidir què debatrem. Procurem que siguin temes d’actualitat i es fan debats sobre temes locals i també de generals. Per exemple, el mes passat parlàrem de la sostenibilitat del tipus de recollida d’escombraries a Esparreguera i aquest mes parlarem sobre la crisi econòmica. Com pots veure és un tema més general.

 

-I quin és el perfil de les persones que participen en aquest fòrum de debats? Vull dir, són ciutadans interessats en la dinàmica del seu poble, independentment del seu color polític o sovint es barreja la política en els vostres fòrums?

 

A cada Fòrum tenim gent diferent. Evidentment que vénen els polítics, però hi ha gent que solament ve perquè li interessa el tema en concret. Nosaltres tenim un grup de gent fixa, que són aquells que els agrada el debat i que, com jo mateixa, creuen que és una bona manera d’aprendre dels altres. Però sempre tenim gent nova. A mi m’agradaria que hi participés més gent jove, encara que quan el tema els toca de prop hi participen. Es bo que es facin debats i que siguin plurals, escoltar és més difícil que parlar i, a vegades, quan escolto alguns debats, em fa mal. Em fa mal que no siguem capaços d’entendre’ns dialogant. Això no vol dir que jo sigui tot diàleg, no. Vol dir que treballo per aconseguir-ho. Si no penseu. Per quina raó heu perdut la relació amb un amic, un familiar o la parella? Quasi sempre ha estat la falta d’un veritable diàleg, per voler imposar, un o altre el seu pensament. Quan ens fiquem en el camp de la política passa el mateix, si ets d’un partit o et veuen molt amb gent d’un color determinat, ja has de pensar com ells, automàticament quedes exclòs d’un altre grup. Els éssers humans som gregaris per naturalesa i jo ho sóc, en el cas de la família, però no suporto la gent que es tanca  en un cercle i no és capaç de veure que a fora hi ha gent molt interessant. El Fòrum m’ha donat l’oportunitat de conèixer gent molt oberta i interessant, encara que també hi ha hagut algú que se m’ha enfadat .

 

-Fòrum XXI funciona com qualsevol altre entitat, per tant, teniu persones associades. Quantes en sou actualment i cal ser soci per assistir als espais de debat que feu?

Ja t’he comentat que som uns 60 socis, tenim els nostres estatuts des del primer dia, però no tenim local ni diners per pagar-lo. Així és que habitualment ens reunim a la Biblioteca i els debats els fem a Can Pasqual . No cal ser soci ni per proposar temes, ni per participar al Fòrum. I la Junta, que és més una gestora que altra cosa, és oberta a rebre més gent.

 

-Quins són els propers temes que penseu sotmetre a debat i en quines dates es faran?

El proper tema serà el dia 22 de novembre i parlarem sobre la crisi econòmica. El títol, com sempre amb una pregunta: Crisi, quina crisi? Després de Nadal tenim uns quants temes apuntats però encara no estan acordats definitivament: giren entorn el tema de l’alimentació, de gènere, Àfrica, aspectes culturals d’Esparreguera, l’habitatge, etc. Però els temes poden variar en funció d’un tema d’actualitat o senzillament perquè tinguem l’oportunitat de tenir un convidat o convidada especial. Els dies per a l’any vinent són el 24 de gener, el 28 de febrer, el 28 de març, el 25 d'abril i el 30 de maig. I la nit de la diversitat serà el divendres dia 12 de juny, i si no canvia la idea serà “A l’entorn de la mar Egea”, però encara queden molts dies.

 

-Des del seu any de fundació, el 2001, el Fòrum deu haver impulsat molts temes de debat. Quin és el que vostè recorda especialment per haver generar molta controvèrsia entre els assistents?

Dona, jo no recordo un fòrum per la seva controvèrsia. La definició de controvèrsia indica una forta discussió ideològica, de fet, crec que en principi era teològica; en canvi, la definició de debat és un espai de debat i discussió pública en les societats democràtiques.  Així és que jo recordo com a debat molt interessant, el primer, amb en Lluís Mallart. Ell em va fer reconsiderar la meva opinió sobre el paper de les Ongs, a més, vàrem comptar amb la lectura de la Lola Lizaran, i això és un luxe. Els temes més polèmics sempre són els que ens toquen de més aprop : l’aeri, Can Sedó, les Ginesteres, les eleccions municipals, les graveres, però hem de ser valents i parlar de tot allò que ens ajudi a fer un poble millor. Hem tingut convidats força diversos, consellers de la Generalitat, professors universitaris, escriptors, exdrogoaddictes, metges, presidents d’entitats, regidors de quasi tots els partits, sindicalistes, campions del Dakar, etc. Fins i tot hem tingut personatges cèlebres, com l’Enric Marco, qui va ser durant dos anys el president d'Amical Mauthausen, el qual va dimitir del càrrec després que es demostrés que no havia estat mai en cap camp de concentració, o l’actual apoderat del torero José Tomàs, que per cert, no va produir una polèmica molt notable. Aquí està la riquesa del Fòrum XXI.

 

-Així, vostès deuen ser com una mena de termòmetre alhora de mesurar els problemes que generen més preocupació entre els esparreguerins? Ara per ara, segurament els temes “estrella” del Fòrum XXI deuen ser els econòmics, no?

Nosaltres som habitants d’aquest poble i, evidentment tenim les mateixes inquietuds. Com diu un dels poetes més estimats a Esparreguera:

El poble és el meu esforç i el vostre esforç, és la meva veu i la vostra veu, és la meva petita mort i la vostra petita mort. El poble és el conjunt del nostre esforç i de la nostra veu i de la nostra petita mort. El poble és tu i tu i tu i tot d’altra gent que no coneixes, i els teus secrets i els secrets dels altres. El poble és tothom, el poble és ningú.

 

-I pensa que hi ha temes que haurien de preocupar més i, en canvi, la gent s’hi mostra allunyada? Com quins?

Sí, hi ha temes que ningú vol parlar perquè són d’aquells que fan mal, però crec que el Fòrum hem fet tots aquells que ens han proposat. Mira aquí i a molts pobles, surten grups d’opinió moltes vegades manipulats pels polítics que tenen l’única finalitat de donar suport a un grup polític. Això no és així en el cas del Fòrum, potser algú s’ho ha pensat, però s’equivoca. També és normal que la gent que té inquietuds entri en el camp de la política, però no tothom. També hi ha gent que ha estat polític i ara està en el Fòrum. Hi ha molta gent que és inquieta però que no té interès en fer de polític.

 

-La Joana Llordella també és membre del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Quina tasca hi realitza?

Formo part de la Junta presidida per Carles Riba i Presidenta de la Comissió de Recerca. El Centre es proposa la promoció dels valors culturals, naturals i socials de la comarca des dels vessants de la investigació, la reflexió, la conservació i la divulgació. Els objectius principals són: l'impuls de la recerca en totes les seves variants, la promoció del coneixement del medi, el foment de la reflexió i el debat sobre la realitat comarcal i la seva transformació.

 

-Ben aviat, posaran en marxa els “Itineraris geològics del Baix Llobregat”. Què es pretén amb aquests itineraris i a qui van adreçats?

Des de ben joveneta m’he interessat per la geologia, encara que sóc professora de llengua catalana i literatura a l’IES “El Cairat”, i, quan ens plantejàrem quins temes referents a la comarca quedaven per cobrir, vaig veure que aquest podria ser un bon focus de recerca. Així és que el vaig proposar i, com que treballo amb un equip magnífic, això ja està a punt de començar. Les convocatòries de recerca col·lectiva del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, han esdevingut una fórmula original per fomentar la participació de les persones en la recerca, que des de diverses perspectives i diversos àmbits, han permès avançar en el coneixement de la nostra comarca. Sota el títol “Itineraris geològics del Baix Llobregat” el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat iniciarà la vuitena convocatòria de recerca col·lectiva, una recerca que pretén aprofundir en el coneixement dels diferents punts d’interès geològic i els aspectes més rellevants que conformen la geologia de la comarca. Com és habitual, la recerca s’iniciarà amb un curs adreçat tant a estudiosos com a mestres i professorat de ciències socials i ciències experimentals del Baix Llobregat, o interessats en la temàtica. S’estructura en una sessió teòrica introductòria i cinc sessions pràctiques sobre el terreny, que seran en dissabtes al matí. El curs serà impartit pel Dr. Josep Maria Mata-Perelló i per Ferran Climent, membres docents i investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (Campus de Manresa)

 

-Com es pot obtenir més informació dels “Itineraris geològics del Baix Llobregat” i a on cal adreçar-se per participar-hi?

A la pàgina web del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

 

-I com ens podem posar en contacte amb el Fòrum XXI?

Doncs, venint als debats a Can Pasqual o bé mirant el nostre blog http://forum21-esparreguera.blogspot.com/ on hi trobareu tota la informació necessària.

 

-Moltes gràcies Joana i felicitats per la tasca, tant divulgativa com de debat, que genereu des de les dues entitats en les quals hi formes part.

 

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031




acpg





  Un producte de:

www.aEsparreguera.com