Els Rústegues de Carlos Goldoni

 
05/02/2018

Conservadors i puritans

en èpoques de canvis

 

La comèdia “Els Rústegues” de Carlos Goldoni ha estat la aposta teatral amb la que del grup Pierrot Teatre de Centelles ha participat aquest diumenge 04 de febrer de 2018 en el 8è Certamen “Enric Gili i Bas” Concurs de teatre del Patronat Parroquial d’Esparreguera.


Després de la duresa del drama “Dret a escollir” que varem poder gaudir la setmana passada, ara tocava un canvi dràstic, una baixada de teló, vitamines, és a dir ... una comèdia.

“Els Rústegues” es una peça escrita al segle XVIII. Estrenada al Teatre San Luca de Venecia l’any 1760 es publicaria el seu llibret l’any 1762.

“Els Rústegues” son quatre mercaders venecians de nom Pepito, Salvador, Tomeu i Arturo, que viuen en un món que ja ha passat als temps que viuen, i lluiten desesperadament per donar continuïtat als vells –molt vells- valors tradicionals.

Però els temps han canviat. Les dones respiren aires nous i les prohibicions de sortir de casa, al balcó, o anar de festes, que llurs marits consideren pràctiques de bones costums, no encaixen per a res amb la modernitat del moment. Es doncs, aquesta comèdia, la col·lisió de dues concepcions. D’un a època que ja esta morint enfront un despertar a la modernitat.

Ah! Entremig la vella i ancestral pràctica de fer acord matrimonials per als fills que ni es coneixen entre Ells. En aquesta comèdia amb els personatges de la Llucieta i el Quimet...


“Els Rústegues”  que varem veure al Patronat Parroquial d’Esparreguera ha estat presentada bai la Direcció del Joan Pagès.

Tanmateix el quadre d’actrius i actors de la Companyia Pierrot Teatre de Centelles en la seva actuació entre nosaltres aniria a càrrec de la Elisenda Viñolas, l’Àngels Sregall, el Toni Presseguer, l’Albert Prat, la Jusi Ruíz, el Nil Sobrevias, l’Albert Sobrevias, l’Ester Roca, el Joan Miquel Viñolas i el Josep Sobrevias.

A l’apartat tècnic l’escenografia aniria a càrrec de la Claudia Serra, la construcció dels decorats al Tallers Viñolas, i la il·luminació a mans del Joan Serra.

 

Lluis Artigas Jorba
Vídeo de “Els Rústegues”: www.youtube.com/watch