El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat inicia la celebració del seu 40è aniversari, reivindicant el pes específic de la comarca

aEsparreguera.com
05/05/2014

Comparteix
40 anys CECBLL

Amb la festa dels socis celebrada divendres passat a Martorell, es van iniciar els actes de celebració dels 40 anys d’existència del Centre, en una trobada que va servir per recordar les persones que el van fundar i la tasca duta a terme per l’entitat. L’escenari triat per a la celebració va ser el mateix que va donar vida a l’entitat ara fa quaranta anys

L’acte commemoratiu va aplegar un centenar de persones a la Casa de Cultura de la Vila. Una xifra força superior a la que va constituir, un 23 de novembre de 1974, la base fundacional d’aquesta entitat que ha vetllat per promoure el coneixement i la cultura a una de les comarques més poblades del país. Hi van assistir representants de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, i alguns alcaldes dels municipis baixllobregatins.

L’alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va recordar que “fa quaranta anys que en aquest mateix espai es van començar a redactar els documents fundacionals de l’entitat, tot i que vint anys abans a Martorell ja havien sorgit moviments incipients de defensa del patrimoni”. Esteve, que és soci de l’entitat, va aplaudir la tasca que el Centre d’Estudis Comarcals ha fet durant aquests anys.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, va destacar el paper del Centre d’Estudis de “lluitar contra el concepte de suburbi en el qual vivia la comarca, i en pro de les ciutats que el composen”.

Lluís Puig, director general de cultura popular i associacionisme, va fer esment al fet que “la Generalitat ha de donar suport a entitats com aquesta, que lluiten pel bé del territori”.

Pel que fa a la intervenció de la presidenta del Centre d'Estudis del Baix Llobregat, Conxita Sánchez, va voler agrair la presència de tothom i la tasca de totes les persones que van fer possible, primer la creació, i després la consolidació del Centre. Sánchez també va refermar el seu compromís amb el projecte i va apel·lar al compromís de les institucions de la comarca, així com de la seva ciutadania, per a fer que el Centre tiri endavant malgrat la crisi, “perquè la comarca s'ho val”, va sentenciar.

La trobada va incloure la projecció de tres vídeos que recorden la història del Centre, la lectura de l’acta fundacional de l’entitat i el record i reconeixement a aquelles persones que durant quaranta anys han lluitat per dignificar la comarca.

Quatre dècades dignificant el Baix Llobregat

El Centre d’Estudis del Baix Llobregat va fundar-se un 23 de novembre de 1974 a Martorell i durant quatre dècades ha vetllat per la dignitat de la comarca, fomentant la tasca cultural i cívica. La realització dels Premis de Reconeixement Cultural, els llibres publicats, l’edició de la revista Materials, les exposicions itinerants, conferències i xerrades són algunes de les accions més destacades d’aquesta entitat, que reivindica el seu paper necessari en els moments actuals.