Notícies 20/03/2012 Cultura La Diputació destina prop de 6,4 € per habitant al funcionament de les biblioteques

aEsparreguera.com
21/03/2012

Comparteix

En 35 MEUR, és a dir 6,38 € per habitant, s'ha xifrat l'aportació econòmica feta per la Diputació de Barcelona l'any passat per al funcionament de la Xarxa de Biblioteques Municipals, que gestiona conjuntament amb els ajuntaments de la demarcació. Aquesta és una de les dades que s'han donat a conèixer avui durant la presentació dels resultats relatius a l'exercici 2011, els quals evidencien que les biblioteques continuen sent els equipaments públics més usats i valorats per la ciutadania, amb prop de 18,8 milions de visites presencials, 8,8 milions de visites virtuals, i una nota del 8,2.

El vicepresident segon de la Corporació, Ferran Civil, que ha anat desgranant els resultats obtinguts per la xarxa bibliotecària durant l'any passat, ha declarat que «en un moment de restriccions econòmiques, invertir en noves biblioteques és invertir en noves oportunitats, perquè són espais d'informació, aprenentatge i cohesió social».

Així, en la seva intervenció, el també titular de l'Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies, ha recordat que l'exercici 2011 va tancar amb «208 biblioteques i 9 bibliobusos, és a dir, amb vuit noves biblioteques i nou trasllats». Civil també ha posat l'accent en la Biblioteca Virtual, un servei que va entrar en funcionament el desembre passat i que és «accessible 24 hores al dia, 365 dies l'any, i que obre les portes a continguts temàtics, tràmits en línia i un espai de participació».

A més de l'augment sostingut de visites presencials (un 5,27%), de préstecs de documents (un 2,92%) i d'activitats (un 20%), Civil ha remarcat el fet que «la biblioteca pública és un servei que acompanya tota la vida: el 70% dels usuaris són adults i, a desembre de 2011, 2,3 milions de ciutadans tenien carnet de la xarxa».

Aposta per la Biblioteca Virtual i el treball en xarxa.

«La prestació d'un servei bibliotecari de qualitat seria molt difícil d'assumir de forma unilateral per part dels ajuntaments i és en aquest sentit que el paper de la Diputació de Barcelona és bàsic». Amb aquestes paraules, la diputada de Cultura, Mònica Querol, ha encetat l'apartat dedicat a les apostes de futur de la Xarxa, que passen per «continuar completant el mapa bibliotecari, enfortir els municipis perquè ofereixin un servei de qualitat, aprofundir en el desenvolupament i els serveis de la biblioteca virtual, i promoure el treball en xarxa per compartir recursos, innovar i generar nou coneixement».

Segons les dades de 2011, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació dóna servei a 237 municipis (134 amb biblioteca i 103 amb bibliobús), la qual cosa equival a dir que el 98% de la població de la demarcació hi té accés al seu municipi. Aquest any està previst inaugurar 10 equipaments nous (un d'ells, la Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero de Barcelona, va obrir les portes el passat 10 de març) i traslladar-ne tres ja existents.

Resultats 2011 Xarxa de Biblioteques Municipals.pdf