S'apel·la al Govern de la Generalitat perquè garanteixi Beques de menjador fins a finals de curs

aEsparreguera.com
15/03/2012

Comparteix
Baix Llobregat

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, apel·la al Govern de la Generalitat perquè garanteixi les beques menjador fins a finals de curs.

Arran de la negativa del Departament d’Ensenyament de fer una aportació extraordinària de 500.000 euros, necessària per cobrir les beques concedides a l’inici del curs escolar.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, segueix apel·lant al Govern de la Generalitat i, en concret, a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, perquè garanteixi les beques menjador a les escoles de la comarca. Això passaria perquè l’Executiu autonòmic aportés una dotació extraordinària de 500.000 euros que nega a dia d’avui.

En una entrevista que Balsera ha mantingut avui amb els responsables de la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa a la seu del Departament d’Educació, la Generalitat ha negat cap aportació extraordinària, argumentant que no disposen de recursos econòmics. “Mantenim la nostra reivindicació i apel·lem a la responsabilitat del Govern perquè aporti aquests diners que han de garantir la prestació d’un servei bàsic, essencial per al Baix Llobregat, la comarca amb la renda familiar més baixa de Catalunya”, afirma Balsera, que afegeix que “de la mateixa manera que el govern demana un esforç a tothom per sortir de la crisi, nosaltres demanem a la Generalitat que faci un esforç per aconseguir una partida que repercuteix directament en els nostres infants i joves, els ciutadans i ciutadanes que han de construir la Catalunya del futur. No podem creure que el govern de la Generalitat, dins de tot el seu pressupost, sigui incapaç de trobar la forma de trobar 500.000 euros per tal que aquests 6.876 alumnes puguin acabar el curs amb normalitat”.

El president ha manifestat la seva sorpresa per la nova resposta negativa que avui ha donat el Departament d’Ensenyament, tenint en compte que la Consellera manifestava ahir que hi hauria aportació extraordinària. Joaquim Balsera s’ha lamentat que després de sis mesos d’haver manifestat aquesta problemàtica, la reacció de la Departament al llarg de la reunió hagi estat la de proposar donar menys beques, o sigui més famílies sense ajut, o repercutir més cost a famílies o ajuntaments.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha refermat la voluntat de continuar lluitant per aconseguir l’aportació extraordinària que garanteixi les beques menjador fins a finals de curs. “Ens adreçarem a totes les instàncies de la Generalitat fins que siguin sensibles vers aquesta necessitat bàsica per als nostres pobles i ciutats” i ha recordat l’esforç extraordinari que estan fent el Consell Comarcal i els ajuntaments, que ja han afegit dels seus propis recursos 500.000 euros addicionals per mantenir la prestació a les més de 6.000 famílies adjudicatàries de les ajudes.

Aquest no és un tema sobrevingut, ja al mes de setembre vam comunicar a la Generalitat que la partida destinada no era suficient per cobrir el curs escolar. No se’ns pot dir que tenen problemes econòmics perquè els ajuntaments i les famílies també els tenen i davant d’un tema de primera necessitat com és aquest s’ha de prioritzar i treure els diners d’on calgui”, explica Balsera, que ha descartat repercutir en les famílies més diners dels que aporten fins ara pel servei de menjador, una idea que han suggerit els representants del Departament d’Ensenyament com a solució a aquesta problemàtica.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha anunciat que convocarà els alcaldes i alcaldesses de la comarca per fer un front comú que garanteixi les beques de menjador.

SITUACIÓ DELS AJUTS DE MENJADOR ESCOLAR CURS 2011-2012 AL BAIX LLOBREGAT

  • El total de sol·licituds del curs escolar és de 8.743, el que ha provocat que 1.891 famílies no hagin obtingut cap ajut de menjador.
  • El total d’ajuts de menjador que s’han atorgat des de l’inici del curs escolar és de 6.852, el que suposa un import econòmic de 3.209.381,49 €. Aquesta adjudicació correspon a 148 dies dels 177 que contempla el curs escolar, i els ajuts s’han adreçat als alumnes amb situacions més desfavorides tant a nivell econòmic com social.
  • L’import previst del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per aquest curs és de 2.834.510,99 €. Motiu pel qual el Consell Comarcal ha fet una aportació extraordinària de 400.000€ per poder cobrir les famílies amb més necessitats.
  • La dotació econòmica necessària per poder garantir l’ajut de menjador durant tots els dies del curs escolar és de és 500.000 €. Aquest import ha estat sol·licitat en diverses ocasions al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, entre d’altres motius per què el Baix Llobregat presenta una renta per càpita de les més baixes de Catalunya.
  • El 84 % dels ajuts atorgats s’han adreçat a famílies amb nacionalitat espanyola, i el 16 % a famílies amb nacionalitat estrangera.

Fotografies amb:
Ivan Arcas, Vicepresident Conseller de Cultura i Memorial Democràtic
Joaquim Balsera, President Consell Comarcal
Eugenia Garcia, Gerent del Consell Comarcal

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

MÉS IMATGES

Baix Llobregat