Donació de la col·lecció Bernat Metge al Servei Local de Català d’Esparreguera

aEsparreguera.com
06/03/2012

Comparteix

La iniciativa del diari Ara ha permès que el Servei Local de Català d’Esparreguera hagi rebut la col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins traduïts al català com a donació

Al final de febrer el Servei Local de Català d’Esparreguera ha rebut el primer lliurament de la col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins traduïts al català com a donació d’un ciutadà d’Esparreguera.

Aquesta donació és fruit d’una iniciativa del diari Ara, que al final de 2011 va fer una oferta de subscripcions a la prestigiosa i històrica col·lecció Bernat Metge. L’esmentat diari va oferir la possibilitat que cada subscriptor pogués decidir regalar la mateixa col·lecció al centre escolar que escollís, el qual la rebria com a donació. Un dels subscriptors esparreguerins va decidir que el Servei Local de Català d’Esparreguera rebés aquesta col·lecció de manera gratuïta.

El Servei Local de Català d’Esparreguera s’ha compromès a emprar aquests llibres com a material per a les classes, a difondre-la i a animar l’alumnat, els usuaris i els voluntaris per la llengua perquè la coneguin i en llegeixin alguns títols.

Des de la Regidoria de Política Lingüística s’ha celebrat aquesta notícia i alhora vol agrair a totes aquelles persones que donen suport i confien en la tasca del Servei Local de Català d’Esparreguera per tal de difondre la llengua i la cultura catalana a la nostra vila. Amb aquest gest es reforça aquesta tasca i aquest objectiu, ja que els llibres regalats seran un bon material per a les classes de català per a adults.

La col·lecció Bernat Metge que forma part d’aquesta oferta és una tria 51 llibres valorats en 390 €. Va començar fa 90 anys, al 1922, com un dels projectes més ambiciosos de la cultura catalana de la mà de Francesc Cambó i es va portar a terme durant molts anys fins al punt que s’ha mantingut viva fins al moment, amb més de 400 obres, gràcies a l’empenta de mecenes, de traductors tan bons com el poeta Carles Riba i de la gent que ha comprat les seves obres. És una de les 3 col·leccions de textos clàssics més importants del món, juntament amb la Budé francesa i la Loeb Classical Library nord-americana.

Per fer-se’n subscriptor cal trucar al telèfon 902 57 09 41 o enviar un correu a l’a/e bernatmetge@ara.cat.

L’actriu esparreguerina Anna Lizaran recordava al diari Ara que, després de 20 anys d’haver llegit El Convit (segle IV aC), encara en guardava un molt bon record: "Perquè després de tants anys encara la recordi, ha de ser per força una obra meravellosa".

El nom de la col·lecció prové de Bernat Metge (Barcelona nascut entre 1340 i 1346 i mort el 1413), que fou escriptor, traductor i el primer representant de l'humanisme en les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes catalans, introductor de l'estil renaixentista en la literatura catalana, amb una fina intel·ligència i una gran sornegueria.

La seva gran obra mestra és Lo Somni.

www.ara.cat/especials/bernatmetge

www.bernatmetge.com

ca.wikipedia.org/wiki/Col%C2%B7lecci%C3%B3_Fundaci%C3%B3_Bernat_Metge_(Literatura_llatina)

www.ara.cat/especials/bernatmetge/Anna-Lizaran-Perque-Virgili-Citacio_0_560943934.html