Neu a cotes baixes i fred intens

aEsparreguera.com
02/02/2012

Comparteix
Servei Meteorol??gic de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que de cara als propers dies es preveu una entrada d’aire molt fred que tindrà com a conseqüència una baixada molt destacable de la temperatura, que entre divendres i dissabte assolirà els seus valors més baixos del que portem d’hivern.

Les glaçades seran generalitzades, i seran fortes al Pirineu, moderades a la resta de l’interior del país, i febles al litoral. Pel que fa a les precipitacions, avui seran febles i disperses a l’extrem nord del país, tot i que seran més importants al vessant nord del Pirineu. La cota de neu voltarà els 1000 metres i baixarà als 800 metres durant la tarda. Durant el matí de demà dijous les precipitacions afectaran de manera aïllada a punts de la meitat sud del litoral i del Prelitoral, però la cota de neu continuarà baixant fins els 200 metres.

Les comarques afectades pel risc (moderat) de nevades en aquest període seran el Baix Llobregat, Alt Penedès, el Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès i l’Alt i Baix Camp. La Direcció General de Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, fa seguiment de la situació, l’evolució de les previsions meteorològiques i els eventuals incidents que es derivin d’aquest episodi de neu i fred. El CECAT ha fet arribar l’avís de fred als municipis per què apliquin les mesures preventives que correspongui.

Cano remarca que cal estar pendents de la informació meteorològica, sobretot si hi ha desplaçaments per carretera. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel a les calçades de la xarxa viària catalana i recorda que cal augmentar la prudència en la conducció; moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes; incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col•lisions; conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments i evitar fer avançaments innecessaris.

Des del Departament de Salut s’ha alertat als centres sanitaris, al Sistema d’Emergències Mèdiques i a les empreses de teràpies respiratòries a domicili perquè estiguin preparats davant les nevades i la onada de fred prevista pels propers dies. Davant d’una onada de fred es recomana als ciutadans que preparin la seva llar i el seu vehicle per a possibles situacions d’emergència i que segueixin uns consells bàsics de seguretat per prevenir problemes de salut.

Algunes d’aquestes recomanacions són: consultar les previsions meteorològiques, mantenir-se a l’interior dels edificis quan fa molt de fred, vestir roba d’abric i seca al carrer, evitar el consum de begudes alcohòliques o amb cafeïna ja que faciliten la pèrdua de calor corporal. En l’àmbit preventiu, la Creu Roja ha reunit les seves assemblees locals per activar el seu voluntariat. En aquest sentit, Creu Roja Baix Llobregat nord ha posat en marxa el seu dispositiu per ajudar a combatre el fred entre les persones més vulnerables com la gent gran i les sense sostre.

Isabel Canals, la coordinadora de la Creu Roja del Baix Llobregat nord, explica que han equipat tots els seus vehicles amb cadenes, mantes i llanternes i han preparat el Centre diürn d’Hostal de la Creu per poder acollir, en cas de necessitat, a les persones que no tenen una llar.

També cal ser especialment curós amb altres col•lectius molt sensibles al fred, com els nadons, la gent gran o les persones amb malalties respiratòries. En aquests casos, es recomana que es limitin les seves activitats a l'aire lliure els propers dies. Des de Protecció Civil recomanen trucar al 112 per a qualsevol tipus d’emergència.